Film: Låt den rätte komma in

Såg den filmen i lördags, den va rätt skaplig, lite skum.


Låt den rätte komma in är John Ajvide Lindqvists debutroman från 2004, som handlar om 12-årige Oskar som bor i Stockholmsförorten Blackeberg.

Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Jonny, Micke och Thomas bestraffar honom för varje bevis han ger på sin existens. Året är 1981 och det är vinter i Stockholmsförorten Blackeberg. I lägenheten intill den där Oskar bor flyttar en äldre man in, som heter Håkan Bengtsson. Han bor där med en märklig flicka som heter Eli. Hon och Oskar blir goda vänner, men Oskar märker snabbt att hon är annorlunda. Eli är bara ute på natten, hon måste bli inbjuden för att kliva in i ens hus/rum och går ofta smutsig, lättklädd och hungrig.

Under samma tid sker ett mord i Vällingby och folk blir extra försiktiga med att vara ute om kvällarna. Värre blir det för ett medelålders alkisgäng då en av deras vänner blir brutalt mördad i Blackeberg. Alkisen Gösta har sett mordet, men vågar inte vittna och resten av gänget - Lacke, Virginia, Morgan, Larry - vill inte tjalla på en polare. Till slut bär alla på varandras otäcka hemligheter.

Eli bevisas senare vara en vampyr och även en kille.

Man har få uppgifter om seriemördaren, i media kallad "ritualmördaren", men offren tycks vara tömda på blod. Den som vet mest om händelserna är nog egentligen Tommy, vars styvpappa Staffan är poliskommissarie, men att sniffa lim i källaren är kanske inte det mest lämpliga när man inte vet var mördaren bor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0