Kanelbullens dag!

funderar på att dra ner till affärn och handla lite och baka lite kanelbullar sen, det är ju ändå kanelbullens dag idag, kan henka ta med sig några till jobbet imorrn oxå.

RECEPT
  • Tillagningstid: Över 20 min
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Portioner: Ca 40 st

Ingredienser

  • 1 paket jäst (á 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 6dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 2krm salt
  • 16dl vetemjöl

FYLLNING

  • 100g smör eller margarin
  • 4tsk malen kanel
  • 1 dl socker

PENSLING

  • ägg
  • pärlsocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallan på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0