Femte sjukan?

Jag tror nästan det är det som barnen har drabbats av, fick tips av helen att kolla upp det på nätet, och symptomen stämmer ju bra. Är fyra stycken på dagis som har fått detta och då är mina två inräknade.
Så egentligen skulle loke kunnat varit på dagis eftersom det inte smittar när man väl har fått det, men de tyckte han skulle vara hemma idag.

Symtom vid femte sjukan

De typiska symtomen på femte sjukan är utslag och klåda. Det börjar med en kraftig rodnad på kinderna, som sedan sprids till övriga kroppen, armar och ben. Utslagen brukar försvinna efter en vecka men kan komma tillbaka en eller flera gånger under några veckor.

Andra symtom är allmän sjukdomskänsla och feber. En del barn kan bära på smitta utan att få några symtom på sjukdomen.

Femte sjukan drabbar ofta barn mellan 5-15 år men även vuxna kan få sjukdomen. Hos de allra flesta blir den en lindrig åkomma som går över av sig själv och inte lämnar några kvarstående besvär. Smittan sprids via luftvägarna, exempelvis vid hosta och nysning.

När sjukdomen har brutit ut är den inte längre smittsam. Det tar cirka tio dygn från det att barnet har smittats till dess att sjukdomen bryter ut. Smittan ger livslång immunitet, det vill säga, man kan bara ha femte sjukan en gång.




Kommentarer
Postat av: helen

Det måste bara vara den. Linas lilla Olivia har fått den nu också! Den verkar väldigt smittsam när den väl smittar. kram

2010-06-24 @ 12:22:55
URL: http://www.metrobloggen.se/diamondHelen
Postat av: helen

Ps: och Niklas har ju feber, undrar om han hår fått en släng av det också, fast utan utslag då. kram

2010-06-24 @ 12:23:59
Postat av: linda och william

det var det William hade för ett tag sen! Plus Scharlakansfeber sa vår bvc-tant eftersom han tappade skin efteråt.. Och utslagen tog ju tusen år att försvinna, de kan ju komma tillbaka i omgångar och det fick William.. Krya på er!

2010-06-24 @ 21:33:15
URL: http://willinda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0